Sheltie x Keeshond

Raskenmerken van een Sheltie

De Sheltie of Shetland Sheepdog hoort bij de Herdershonden en is dus ook van origine een hond die voor het hoeden van schapen werd gebruikt in je raad het al: Shetland. De honden zijn erg intelligent, opgewekt en afhankelijk. Ze houden ervan om fysieke en mentaal te worden uitgedaagd. Ze werken graag hard voor hun baas.

Het hondenras is geïnteresseerd in eigenlijk alles en wordt dan ook graag betrokken in het dagelijks leven van het gezin waar hij in woont. Hij zal zich dan ook met alles bemoeien en wil graag gewaardeerd worden.

Geschiedenis van de Shetland Sheepdog

Dit type herdershond is afkomstig van de Shetland eilanden waar de honden werden gebruikt voor allerlei werkzaamheden rondom de boerderij. De boeren hadden behoefte aan een kleine, sterke hond die goed was in het hoeden van schapen. Maar die er ook voor kon zorgen dat schapen niet de gewassen opaten en zou blaffen bij onraad.

Doordat in tijdens van voedselschaarste de schapen ook op onbewoonde delen graasden, was het belangrijk dat de Sheltie zelfstandig kond werken. Het uiterlijk speelde voor de boeren geen groot belang, als ze maar bestand waren tegen de weersomstandigheden. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

Karakter van de Sheltie

De Sheltie is een opgewekte en slimme hond die graag fysiek en mentaal uitgedaagd wordt. Zijn tekort aan grootte compenseert hij door zijn luidruchtigheid, welke met goede opvoeding in te perken is. Daarbij is het belangrijk dat de hond zich gewaardeerd voelt, anders zij hij hier zelf een gelegenheid voor aangrijpen.

Tegenover vreemden kan de Sheltie wat gereserveerd overkomen. Wanneer de baas echter laat blijken dat hij deze personen accepteert zal de hond dichterbij komen. Hiervoor kijkt hij de kat uit de boom en beslist zelf of hij naar hen toe gaat. Socialisatie is tijdens de opvoeding erg belangrijk.

Raskenmerken van de Keeshond

De Keeshond is een actief, aanhankelijk en soms wat eigenwijs ras. De honden willen graag overal bij betrokken worden en blaffen daardoor snel! Ze hebben een prachtige vacht die veel aandacht nodig heeft. Deze aandacht krijgt hij graag van een actieve baas, die de hond positief en consequent opvoedt.

Keeshonden houden van beweging en zijn dan ook graag met hun baas actief bezig. Al is het formaat van de keeshond hierin bepalend. Een dwergkeeshond is kan minder lange afstanden aan de dan een grote keeshond. Daarnaast zijn de honden enthousiast te krijgen voor behendigheidstraining. Gehoorzaamheidstraining is daarentegen een minder goed idee door het eigenwijze karakter van het ras.

Geschiedenis van de Keeshond

Het van origine Duitse ras is erkend in 1957, maar Keeshonden werden al voor de start van onze jaartelling afgebeeld in oude tekeningen. Oorspronkelijk zijn de honden veel gebruikt als waakhond en als gezelschapsdier op boerderijen en ging ze vaak mee op de binnenvaart.

Het karakter van de Keeshond

Keeshonden zijn vrolijke, actieve, en intelligente honden die erg aanhankelijk zijn en zeer gehecht aan hun gezin. Doordat ze nieuwsgierig zijn, willen de honden graag overal bij zijn en betrokken worden. De pups zijn zodoende erg actief en goed te trainen, al zijn ze een tikkeltje eigenwijs. Dit maakt het een speelse hond die ontzettend slim is.

De honden kunnen ondanks hun aanhankelijkheid leren om een aantal uren alleen thuis te zijn, mits ze daarnaast een actieve en plezierige levensstijl kunnen aanhouden. De keeshond is geen schoothond die de hele dag naast je op de bank komt liggen.

Wellicht iets voor u
Bekijk ook onze andere pups