Schotse Collie kruising x Australian Shepherd

Raskenmerken van de Schotse Collie

De Schotse Collie of Herdershond is een echte herdershond die echter erg rustig is en zicht sterk hecht aan een gezin. Toch zal deze hond één persoon als zijn baas beschouwen. Doordat het intelligente en fysiek sterke honden zijn, zijn ze uiterst geschikt om gehoorzaamheidstraining mee te doen.

Ze leren erg snel en door hun intelligente moeten de honden voldoende geprikkeld worden, anders kan dit ras ongehoorzaam gedrag gaan vertonen. De Schotse Herdershond is gek van apporteren en kan hier dan ook vaak geen genoeg van krijgen. Hij heeft een actieve levensstijl nodig.

Geschiedenis van de Schotse Herder

Al in de 13e eeuw was deze herdershond bekend in Schotland en werd tot de 18e eeuw hoofdzakelijk ingezet voor het herden van schapen. Gedurende de ontwikkeling van dit ras werden er andere raskenmerken toegevoegd vanuit de Barzois en de Engelse setter. Hierdoor heeft de Schotse Collie inmiddels een langere neus. De hond is natuurlijk ook bekend door zijn hoofdrol in de film Lassie.

Het Karakter van de Schotse Collie

Een Schotse Collie pup zal opgroeien tot een erg intelligente hond die veel uitdaging nodig heeft. Deze uitdaging moet zowel fysiek als mentaal zijn, anders kan dit ras ongewenst gedrag gaan vertonen door verveling. De hechten zich binnen een gezin sterk aan één ‘baas’ maar zijn graag met hun ‘roedel’.

Waar deze Collies een hekel aan hebben zijn stemverheffingen en kunnen hierdoor heftig reageren op ruzies of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw wanneer ze fout zitten, hierdoor heeft de hond een consequente baas nodig. De hond is erg vriendelijke voor kinderen, mits deze hem met respect behandelen.

Raskenmerken van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd of Australische herder is een levendig hondenras. Een hond van dit ras is alert, erg wendbaar en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een Australian Shepherd veel bewegingsruimte en -tijd nodig heeft. Het is een sociale hond, die hard wil werken voor zijn baas.

Naast een fysiek sterk dier is het een intelligente hond die ook mentaal voldoende uitdaging vereist. Behendigheidstraining past dan ook goed in de routine van de Australian Shepherd, hierbij is het van belang de hond zelf beslissingen te laten maken over hoe hij een obstakel moeten nemen. De Australische herder is namelijk gefokt voor ruw terrein en hebben echt een ’taak’ nodig.

Geschiedenis van de Australische Herder

Anders dan de naam doet vermoeden komt de hond uit de Verenigde Staten waar het ras in de vorige eeuw is erkend. De roots van dit ras liggen echter in Spanje, waarvandaan de hond is meegekomen met ontdekkingsreizigers. Al sinds 1500 worden vergelijkbare honden gebruikt voor het drijven van schapen, koeien en paarden.

Het karakter van een Aussie

Een Australian Shepherd groeit op tot een echte herder. Ze zijn zeer waakzaam en hebben echt goed herdersinstinct. Een Australische Herder is erg leergierig, intelligent en wat terughoudend naar vreemden. Hij is echter erg gehecht en trouw aan het gezin. Een Australian Sherpherd pup pas goed in een sterk gezin, wat graag met de hond op pad gaat. Wanneer de hond zich gaat vervelen gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Lichamelijke en mentale inspanning biedt dan uitkomst.

Wellicht iets voor u
Bekijk ook onze andere pups