Schotse Collie kruising pups

Raskenmerken van de Schotse Collie

De Schotse Collie of Herdershond is een echte herdershond die echter erg rustig is en zicht sterk hecht aan een gezin. Toch zal deze hond één persoon als zijn baas beschouwen. Doordat het intelligente en fysiek sterke honden zijn, zijn ze uiterst geschikt om gehoorzaamheidstraining mee te doen.

Ze leren erg snel en door hun intelligente moeten de honden voldoende geprikkeld worden, anders kan dit ras ongehoorzaam gedrag gaan vertonen. De Schotse Herdershond is gek van apporteren en kan hier dan ook vaak geen genoeg van krijgen. Hij heeft een actieve levensstijl nodig.

Geschiedenis van de Schotse Herder

Al in de 13e eeuw was deze herdershond bekend in Schotland en werd tot de 18e eeuw hoofdzakelijk ingezet voor het herden van schapen. Gedurende de ontwikkeling van dit ras werden er andere raskenmerken toegevoegd vanuit de Barzois en de Engelse setter. Hierdoor heeft de Schotse Collie inmiddels een langere neus. De hond is natuurlijk ook bekend door zijn hoofdrol in de film Lassie.

Het Karakter van de Schotse Collie

Een Schotse Collie pup zal opgroeien tot een erg intelligente hond die veel uitdaging nodig heeft. Deze uitdaging moet zowel fysiek als mentaal zijn, anders kan dit ras ongewenst gedrag gaan vertonen door verveling. De hechten zich binnen een gezin sterk aan één ‘baas’ maar zijn graag met hun ‘roedel’.

Waar deze Collies een hekel aan hebben zijn stemverheffingen en kunnen hierdoor heftig reageren op ruzies of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw wanneer ze fout zitten, hierdoor heeft de hond een consequente baas nodig. De hond is erg vriendelijke voor kinderen, mits deze hem met respect behandelen.

Geschiedenis van de Shetland Sheepdog

Dit type herdershond is afkomstig van de Shetland eilanden waar de honden werden gebruikt voor allerlei werkzaamheden rondom de boerderij. De boeren hadden behoefte aan een kleine, sterke hond die goed was in het hoeden van schapen. Maar die er ook voor kon zorgen dat schapen niet de gewassen opaten en zou blaffen bij onraad.

Doordat in tijdens van voedselschaarste de schapen ook op onbewoonde delen graasden, was het belangrijk dat de Sheltie zelfstandig kond werken. Het uiterlijk speelde voor de boeren geen groot belang, als ze maar bestand waren tegen de weersomstandigheden. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

Karakter van de Sheltie

De Sheltie is een opgewekte en slimme hond die graag fysiek en mentaal uitgedaagd wordt. Zijn tekort aan grootte compenseert hij door zijn luidruchtigheid, welke met goede opvoeding in te perken is. Daarbij is het belangrijk dat de hond zich gewaardeerd voelt, anders zij hij hier zelf een gelegenheid voor aangrijpen.

Tegenover vreemden kan de Sheltie wat gereserveerd overkomen. Wanneer de baas echter laat blijken dat hij deze personen accepteert zal de hond dichterbij komen. Hiervoor kijkt hij de kat uit de boom en beslist zelf of hij naar hen toe gaat. Socialisatie is tijdens de opvoeding erg belangrijk.

Uiterlijk van de Sheltie

De Shetland Sheepdog is een elegante verschijnen al is schoonheid natuurlijk subjectief. Met zijn lange haren kweekt hij een hoog aaibaarheidsgehalte. De hond is in geen enkel opzicht lomp of grof en beweegt zich sierlijk. Symmetrie is bij een Sheltie erg belangrijk en welke terugkomt in alle delen van het lichaam.

De Sheltie is er net als andere herdershonden in verschillende kleurstellingen. Zo is er het klassieke Sable, maar ook Blue Merle komt vaak voor. Dit zien we ook vaak terug bij de Australian Shepherd

Wellicht iets voor u
Bekijk ook onze andere pups