Teckel Dogs of the Dutch

Teckel

Tof dat je op zoek bent naar een Teckel pup of een kruising daarvan. Door middel van deze pagina willen we je graag een kort overzicht van dit ras geven, zodat jij een goede keuze kunt maken bij de aanschaf van een pup. Laten we starten

Raskenmerken van de Teckel

De Teckel wordt door verschillende professionals ook wel een bikkel in zakformaat genoemd. Deze naam doet het ras zeker eer aan. De honden zijn vrolijk, onafhankelijk, slim en eigenwijs. Ze hebben een erg sterk jachtinstinct en blaffen graag. Dit type hond past bij een baas die veel tijd met het dier kan doorbrengen, duidelijk is in zijn regels en de hond goed socialiseert.

Geschiedenis van de Teckel

Het hondenras is gefokt voor bovengrondse en ondergrondse jacht op dieren die in holen wonen. Vandaar dat de Teckel ook wel Dashond wordt genoemd. Naast op dassen werd er met de honden ook veel op konijnen vossen, hermelijnen en marters gejaagd. Door zijn korte pootjes en lange lichaam kan de hond gaan wij zijn prooi dat ook kan.

In de geschiedenis van dit ras vinden we een sterke relatie met Duisland, waardoor tijdens de Eerste en Twee Wereldoorlog een sterke afkeer tegen het ras ontstond. In Engeland werd zelfs de naam van het ras veranderd in Liberty Hound in plaats van Dachshund.

Karakter

Het Karakter van een teckel is behoorlijk eigenzinnig, al zullen sommigen dit bestempelen als eigenwijs. Een Teckel is graag onder de mensen en geniet van de aandacht die hij krijgt. Daarom wordt het ras tegenwoordig vooral gehouden als gezinshond.

De Teckel is echter nog steeds een gepassioneerd jachthond met een geweldig uithoudingsvermogen. Hij zal dan ook snel een hol in duiken wanneer hij zijn neus achterna loopt. Een goede opvoeding van een consequente en zelfverzekerde baas is erg belangrijk om de hond onder appel te krijgen.

Het Uiterlijk van de Teckel

Wat allereest opvalt is de kleine verschijning van de Teckel. De schofthoogte verschilt per soort Teckel, maar ten alle tijden zal een hond van dit ras op korte pootjes staan.

Ondanks de gespierde lichaamsbouw is de teckel door zijn korte pootjes niet geschikt voor het lopen naast een fiets maar eerder voor wandelingen waarbij hij lekker kan speuren. Het ras is er in allerlei formaten, vachtsoorten en kleuren.

Gezondheid van de Teckel

Alle Teckel pup zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Ook is iedere Teckel pup voor zien van een Europees paspoort met een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De ouders van iedere pup zijn aanwezig en getest op erfelijke aandoeningen. Bekijk hier het huidige aanbod.

Meer informatie over de Teckel als volwassen hond en als pup vindt u op de website van de Nederlandse Teckelclub (NTC)

Ook interessant: