Sheltie

Leuk dat je op zoek bent naar een Sheltie pup of een kruising daarvan. Op deze pagina vertellen we u alles over het ras en wat daarbij komt kijken. Laten we starten

Raskenmerken van een Sheltie

De Sheltie of Shetland Sheepdog hoort bij de Herdershonden en is dus ook van origine een hond die voor het hoeden van schapen werd gebruikt in je raad het al: Shetland. De honden zijn erg intelligent, opgewekt en afhankelijk. Ze houden ervan om fysieke en mentaal te worden uitgedaagd. Ze werken graag hard voor hun baas.

Het hondenras is geïnteresseerd in eigenlijk alles en wordt dan ook graag betrokken in het dagelijks leven van het gezin waar hij in woont. Hij zal zich dan ook met alles bemoeien en wil graag gewaardeerd worden.

Geschiedenis van de Shetland Sheepdog

Dit type herdershond is afkomstig van de Shetland eilanden waar de honden werden gebruikt voor allerlei werkzaamheden rondom de boerderij. De boeren hadden behoefte aan een kleine, sterke hond die goed was in het hoeden van schapen. Maar die er ook voor kon zorgen dat schapen niet de gewassen opaten en zou blaffen bij onraad.

Doordat in tijdens van voedselschaarste de schapen ook op onbewoonde delen graasden, was het belangrijk dat de Sheltie zelfstandig kond werken. Het uiterlijk speelde voor de boeren geen groot belang, als ze maar bestand waren tegen de weersomstandigheden. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

Karakter van de Sheltie

De Sheltie is een opgewekte en slimme hond die graag fysiek en mentaal uitgedaagd wordt. Zijn tekort aan grootte compenseert hij door zijn luidruchtigheid, welke met goede opvoeding in te perken is. Daarbij is het belangrijk dat de hond zich gewaardeerd voelt, anders zij hij hier zelf een gelegenheid voor aangrijpen.

Tegenover vreemden kan de Sheltie wat gereserveerd overkomen. Wanneer de baas echter laat blijken dat hij deze personen accepteert zal de hond dichterbij komen. Hiervoor kijkt hij de kat uit de boom en beslist zelf of hij naar hen toe gaat. Socialisatie is tijdens de opvoeding erg belangrijk.

Uiterlijk van de Sheltie

De Shetland Sheepdog is een elegante verschijnen al is schoonheid natuurlijk subjectief. Met zijn lange haren kweekt hij een hoog aaibaarheidsgehalte. De hond is in geen enkel opzicht lomp of grof en beweegt zich sierlijk. Symmetrie is bij een Sheltie erg belangrijk en welke terugkomt in alle delen van het lichaam.

De Sheltie is er net als andere herdershonden in verschillende kleurstellingen. Zo is er het klassieke Sable, maar ook Blue Merle komt vaak voor. Dit zien we ook vaak terug bij de Australian Shepherd

Gezondheid van de Sheltie

Alle Shetland Sheepdog pups zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Iedere Sheltie pup heeft een Europees paspoort met een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De ouders van iedere pup zijn aanwezig en getest op erfelijke aandoeningen. Bekijk hier het huidige aanbod.

Meer informatie over de Sheltie of Shetland Sheepdog als pup en als volwassen hond vindt u op de website van de Nederlandse Sheltie Vereniging

Ook interessant: