Schotse Collie pup Dogs of the Dutch

Schotse Collie

Leuk dat je op zoek bent naar een Schotse Collie of een kruising daarvan. Om u een goede keuze te laten maken voor een nieuwe pup, vindt u op deze pagina alle informatie. Laten we starten.

Raskenmerken van de Schotse Collie

De Schotse Collie of Herdershond is een echte herdershond die echter erg rustig is en zicht sterk hecht aan een gezin. Toch zal deze hond één persoon als zijn baas beschouwen. Doordat het intelligente en fysiek sterke honden zijn, zijn ze uiterst geschikt om gehoorzaamheidstraining mee te doen.

Ze leren erg snel en door hun intelligente moeten de honden voldoende geprikkeld worden, anders kan dit ras ongehoorzaam gedrag gaan vertonen. De Schotse Herdershond is gek van apporteren en kan hier dan ook vaak geen genoeg van krijgen. Hij heeft een actieve levensstijl nodig.

Geschiedenis van de Schotse Herder

Al in de 13e eeuw was deze herdershond bekend in Schotland en werd tot de 18e eeuw hoofdzakelijk ingezet voor het herden van schapen. Gedurende de ontwikkeling van dit ras werden er andere raskenmerken toegevoegd vanuit de Barzois en de Engelse setter. Hierdoor heeft de Schotse Collie inmiddels een langere neus. De hond is natuurlijk ook bekend door zijn hoofdrol in de film Lassie.

Het Karakter van de Schotse Collie

Een Schotse Collie pup zal opgroeien tot een erg intelligente hond die veel uitdaging nodig heeft. Deze uitdaging moet zowel fysiek als mentaal zijn, anders kan dit ras ongewenst gedrag gaan vertonen door verveling. De hechten zich binnen een gezin sterk aan één ‘baas’ maar zijn graag met hun ‘roedel’.

Waar deze Collies een hekel aan hebben zijn stemverheffingen en kunnen hierdoor heftig reageren op ruzies of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw wanneer ze fout zitten, hierdoor heeft de hond een consequente baas nodig. De hond is erg vriendelijke voor kinderen, mits deze hem met respect behandelen.

Uiterlijk van de Schotse Collie

De Schotse Collie maakt een waardige en intelligente indruk waarbij harmonie domineert. Het voornaamste kenmerk is het hoofd van de hond die een mystieke uitdrukking heeft.

Er twee varianten van de Schotse Herdershond. Een langharige en een kortharige, welke beide erkend zijn binnen de rasstandaard. De kleur van een Schotse Herder kan veel verschillende kleuren bevatten, maar komt het vaakst voor in Sable. Deze kleurstelling kan weer allerlei verschillende tonen bevatten.

Gezondheid van de Schotse Collie

Net als andere rashonden kan de Schotse Collie de zogenaamde MDR1 mutatie hebben welke kan zorgen voor overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen. Alle Schotse Collie pups zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Ook is iedere Schotse Collie pup voor zien van een Europees paspoort met een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De ouders van iedere pup zijn aanwezig en getest op erfelijke aandoeningen. Bekijk hier het huidige aanbod.

Meer informatie over de Schotse Collie als volwassen hond en als pup vindt u op de website van de Schotse Herdershonden Vereniging

Ook interessant: