Border Collie pup - dogs of the dutch

Border Collie

Tof dat je op zoek bent naar een Border Collie pup of een kruising. Door middel van deze pagina geven we je uitleg over het ras en wat daar allemaal bij komt kijken. Laten we starten.

Raskenmerken van de Border Collie

Een Border Collie pup zal opgroeien tot een intelligente en leergierige hond met een zachtaardige karakter. Dit hondenras wil zijn baas graag plezieren, hiervoor heeft hij een consequente baas nodig en geen harde hand. De honden zijn erg oplettend en reageren scherp en levendig om een veranderende omgeving. Ze mogen nooit zenuwachtig of agressief gedrag vertonen. Dit is een indicatie voor onbevredigde behoeften van de Border Collie.

Geschiedenis

Dit type Collie komt uit een gebied dat men de Borders noemt tussen Schotland en Engeland. Daar werden de honden gebruikt voor het drijven en houden van schaapskuddes. Sinds 1976 is er voor het ras een officiele rasstandaard, echter zijn er al veel eerder geschriften ontdekt die wijzen op een veel langere geschiedenis.

Karakter van een Border Collie

De Border Collie is net als de Australian Shepherd een echte herdershond. Het karakter van het hondenras is dan ook taai en hardwerkend. De hond wil ontzettend hard werken voor zijn baas, mits deze consequent en liefdevol is. De hond is erg intelligent en leert ontzettend snel, men zou dit ras daarom bij de intelligentere hondenrassen kunnen scharen. Hierdoor heeft de hond zowel mentaal als fysiek veel uitdaging nodig, het is dan ook een ras wat voor veel sporten wordt gebruikt, zoals agility  en frisee.

Wanneer de hond verveeld raakt zal hij zich bezig gaan houden met het bij elkaar drijven van andere dieren en mensen.

Het uiterlijk

Een Border Collie is een atletische hond om te zien. Het ras heeft goed gebogen ribben en de borst is diep, maar niet te smal. De lendenen zijn diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte. Deze hoogte is bij reuen 53 centimeter en bij teven iets lager.

De Border Collie kan verschillende vachtkleuren hebben al komt Zwart-Wit het meest voor. Andere kleuren zijn Zwart-driekleur, Rood-Wit, Rood-driekleur, Blue-Merle, Blue-Merle&tan, Blauw-Wit, Blauw-driekleur, Slate-Merle, Lilac-Wit, Lilac-driekleur, Lilac-Merle, Seal en Seal-driekleur. Met andere woorden, er zijn veel kleuren toegestaan, echter mag wit nooit overheersen.

De vacht kan drie variaties hebben: Lang, half lang en kortharig. Bij alle drie de vachttypen is de bovenvacht dicht en middelmatig hard en de ondervacht zacht en dicht. Dit zorgt voor een goede weersbestendigheid van de vacht. Het haar op het gezicht, oren, voorbenen en achterbenen (vanaf de hak) moet kort en glad zijn.

Gezondheid van het ras

De Border Collie is over het algemeen een gezonde hond. Alle Border Collies kunnen last hebben van een MDR1 gen wat er voor zorgt dat ze niet alle medicijnen verdragen. Een erekende dierenarts is hiervan op de hoogte. Al onze Border Collie pups zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Iedere Border Collie pup heeft een Europees paspoort met een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De ouders van iedere pup zijn aanwezig en getest op erfelijke aandoeningen. Bekijk hier het huidige aanbod.

Meer informatie over de Border Collie als volwassen hond en als pup vindt u op de website van de Border Collie Club Nederland (BCCN).

Bekijk ons huidige aanbod