Australian Shepherd Dogs of the Dutch

Australian Shepherd

Tof dat je op zoek bent naar een Australian Shepherd pup of een kruising. Door middel van deze pagina geven we je uitleg over het ras en wat daar allemaal bij komt kijken. Laten we starten.

Raskenmerken van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd of Australische herder is een levendig hondenras. Een hond van dit ras is alert, erg wendbaar en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een Australian Shepherd veel bewegingsruimte en -tijd nodig heeft. Het is een sociale hond, die hard wil werken voor zijn baas.

Naast een fysiek sterk dier is het een intelligente hond die ook mentaal voldoende uitdaging vereist. Behendigheidstraining past dan ook goed in de routine van de Australian Shepherd, hierbij is het van belang de hond zelf beslissingen te laten maken over hoe hij een obstakel moeten nemen. De Australische herder is namelijk gefokt voor ruw terrein en hebben echt een ’taak’ nodig.

Geschiedenis van de Australische Herder

Anders dan de naam doet vermoeden komt de hond uit de Verenigde Staten waar het ras in de vorige eeuw is erkend. De roots van dit ras liggen echter in Spanje, waarvandaan de hond is meegekomen met ontdekkingsreizigers. Al sinds 1500 worden vergelijkbare honden gebruikt voor het drijven van schapen, koeien en paarden.

Het karakter van een Aussie

Een Australian Shepherd groeit op tot een echte herder. Ze zijn zeer waakzaam en hebben echt goed herdersinstinct. Een Australische Herder is erg leergierig, intelligent en wat terughoudend naar vreemden. Hij is echter erg gehecht en trouw aan het gezin. Een Australian Sherpherd pup pas goed in een sterk gezin, wat graag met de hond op pad gaat. Wanneer de hond zich gaat vervelen gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Lichamelijke en mentale inspanning biedt dan uitkomst.

Uiterlijk van de Australische Herder

Een Australische Herder is een middelgrote hond met afgewogen proporties. Hij heeft een halflange vacht en licht kruis. Op de kop, de buitenzijde van de oren en op de voorkant van de poten is de vacht glad. Een kernmerk van bepaalde vachtkleuren is het krachtige en wisselvallige uiterlijk. Zo gaan de vachtkleuren van blue-merle of red-merle tot eenkleurig zwart of bruin. Variaties hierop zijn koper en witte aftekeningen. Bij alle vachtkleuren is de kleur rondom de ogen meestal wit.

Ogen van de Australian Shepherd zijn amandelvormig en middelgroot. De ogen van een Australische Herder kunnen al als pup verschillende kleuren en marmering vertonen. Dit levert erg fraaie honden variaties op. Deze variates gaan van blauw tot bruin en amberkleurig.

De hoogte van de schoft is bij teven tussen 45 en 52 centimeter en bij reuen 52 tot 58 centimeter. Een gezond gewicht is 20 tot 30 kilogram.

Gezondheid van een Australian Shepherd

De Aussie is over het algemeen een gezonde hond en kan daardoor relatief makkelijk een hoge leeftijd bereiken. Gedurende het fokprogramma zijn er echter strenge regels om de honden geen erfelijke ziektes mee te geven. Alle Australian Shepherd pups zijn ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Iedere Australian Shepherd pup heeft een Europees paspoort met een gezondheidsverklaring van een erkende dierenarts. De ouders van iedere pup zijn aanwezig en getest op erfelijke aandoeningen. Bekijk hier het huidige aanbod.

Meer informatie over de Australian Shepherd als volwassen hond en als pup vindt u op de website van de Australian Shepherd Club Nederland (ASCN)

Ook interessant: