Border Collie x Australian Shepherd pups

Raskenmerken van de Border Collie

Een Border Collie pup zal opgroeien tot een intelligente en leergierige hond met een zachtaardige karakter. Dit hondenras wil zijn baas graag plezieren, hiervoor heeft hij een consequente baas nodig en geen harde hand. De honden zijn erg oplettend en reageren scherp en levendig om een veranderende omgeving. Ze mogen nooit zenuwachtig of agressief gedrag vertonen. Dit is een indicatie voor onbevredigde behoeften van de Border Collie.

Geschiedenis

Dit type Collie komt uit een gebied dat men de Borders noemt tussen Schotland en Engeland. Daar werden de honden gebruikt voor het drijven en houden van schaapskuddes. Sinds 1976 is er voor het ras een officiele rasstandaard, echter zijn er al veel eerder geschriften ontdekt die wijzen op een veel langere geschiedenis.

Karakter van een Border Collie

De Border Collie is net als de Australian Shepherd een echte herdershond. Het karakter van het hondenras is dan ook taai en hardwerkend. De hond wil ontzettend hard werken voor zijn baas, mits deze consequent en liefdevol is. De hond is erg intelligent en leert ontzettend snel, men zou dit ras daarom bij de intelligentere hondenrassen kunnen scharen. Hierdoor heeft de hond zowel mentaal als fysiek veel uitdaging nodig, het is dan ook een ras wat voor veel sporten wordt gebruikt, zoals agility  en frisee.

Wanneer de hond verveeld raakt zal hij zich bezig gaan houden met het bij elkaar drijven van andere dieren en mensen.

Het uiterlijk

Een Border Collie is een atletische hond om te zien. Het ras heeft goed gebogen ribben en de borst is diep, maar niet te smal. De lendenen zijn diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte. Deze hoogte is bij reuen 53 centimeter en bij teven iets lager.

De Border Collie kan verschillende vachtkleuren hebben al komt Zwart-Wit het meest voor. Andere kleuren zijn Zwart-driekleur, Rood-Wit, Rood-driekleur, Blue-Merle, Blue-Merle&tan, Blauw-Wit, Blauw-driekleur, Slate-Merle, Lilac-Wit, Lilac-driekleur, Lilac-Merle, Seal en Seal-driekleur. Met andere woorden, er zijn veel kleuren toegestaan, echter mag wit nooit overheersen.

De vacht kan drie variaties hebben: Lang, half lang en kortharig. Bij alle drie de vachttypen is de bovenvacht dicht en middelmatig hard en de ondervacht zacht en dicht. Dit zorgt voor een goede weersbestendigheid van de vacht. Het haar op het gezicht, oren, voorbenen en achterbenen (vanaf de hak) moet kort en glad zijn.

Raskenmerken van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd of Australische herder is een levendig hondenras. Een hond van dit ras is alert, erg wendbaar en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een Australian Shepherd veel bewegingsruimte en -tijd nodig heeft. Het is een sociale hond, die hard wil werken voor zijn baas.

Naast een fysiek sterk dier is het een intelligente hond die ook mentaal voldoende uitdaging vereist. Behendigheidstraining past dan ook goed in de routine van de Australian Shepherd, hierbij is het van belang de hond zelf beslissingen te laten maken over hoe hij een obstakel moeten nemen. De Australische herder is namelijk gefokt voor ruw terrein en hebben echt een ’taak’ nodig.

Geschiedenis van de Australische Herder

Anders dan de naam doet vermoeden komt de hond uit de Verenigde Staten waar het ras in de vorige eeuw is erkend. De roots van dit ras liggen echter in Spanje, waarvandaan de hond is meegekomen met ontdekkingsreizigers. Al sinds 1500 worden vergelijkbare honden gebruikt voor het drijven van schapen, koeien en paarden.

Het karakter van een Aussie

Een Australian Shepherd groeit op tot een echte herder. Ze zijn zeer waakzaam en hebben echt goed herdersinstinct. Een Australische Herder is erg leergierig, intelligent en wat terughoudend naar vreemden. Hij is echter erg gehecht en trouw aan het gezin. Een Australian Sherpherd pup pas goed in een sterk gezin, wat graag met de hond op pad gaat. Wanneer de hond zich gaat vervelen gaat hij ongewenst gedrag vertonen. Lichamelijke en mentale inspanning biedt dan uitkomst.

Wellicht iets voor u
Bekijk ook onze andere pups